Unitat contra el feixisme i el racisme: aturem Plataforma per Catalunya

Ens preocupa l’augment de les idees racistes i de l’extrema dreta a Europa, a l’Estat espanyol i a Catalunya. Amb el rerefons de la crisi, els grups feixistes aprofiten la desesperació de la gent per vendre falses “solucions”, basades en la xenofòbia i en la por.

Gran part de l’extrema dreta europea —el Front National  de Le Pen a França, i partits semblants a Flandes, Països Baixos, etc.,— evita deixar-se veure amb uniformes i en marxes militars. Prefereixen anar amb trajo i dir que són demòcrates respectables, però les seves accions i declaracions deixen clar que són organitzacions feixistes.

Malgrat les diferències entre la situació actual i la dels anys trenta, tenim prou motius per fer tot el possible perquè no es repeteixin les terribles experiències d’aquella època.

A l’Estat espanyol i a Catalunya l’extrema dreta pren diferents formes, des de les restes del franquisme fins a nous grups inspirats en els nazis.

A Catalunya —on el racisme, especialment contra la gent musulmana, ja és preocupant— la “Plataforma per Catalunya” (PxC) representa una amenaça molt greu per a la nostra convivència. Josep Anglada, líder de PxC, té una reconeguda trajectòria franquista, i ha explicat davant d’una càmera oculta l’estratègia enganyosa del seu partit: “Crec que en aquests moments ni a Vic ni a Catalunya ens interessa relacionar-nos amb tot allò que sigui el franquisme, la bandera espanyola, l’àliga, que jo porto al cor, però políticament no ens interessa.”

El creixement electoral d’un grup com aquest fa augmentar els atacs racistes al carrer i fomenta el discurs racista tant al conjunt de l’espai polític com al carrer. La nostra societat ja pateix la xenofòbia; la pujada de PxC agreuja la malaltia. Ja podem veure com la seva presència municipal —aconseguida amb mentides— ha tingut efectes nocius a les localitats afectades. No volem que la mateixa dinàmica s’estengui mitjançant les properes eleccions autonòmiques i municipals.

Cal un moviment contra el racisme i l’extrema dreta inspirat en la mobilització contra la guerra de l’Iraq. Malgrat les diferències, aquella mobilització ens mostra que forces molt diverses poden treballar plegades entorn d’uns punts bàsics compartits. Avui necessitem una gran mobilització popular, capaç de connectar amb el moviment veïnal i sindical, amb el fort teixit associatiu del país, per convocar àmplies protestes i actes populars, i també per difondre massivament els arguments contra el feixisme i el racisme, arreu de Catalunya. Hem de fer valer el fet que som majoria la gent que rebutgem els feixistes i les seves idees.

En Franco ja va pretendre destruir aquest país una vegada. No deixarem que els seus seguidors actuals —disfressats darrera del nom “Plataforma per Catalunya”— ho tornin a intentar.

Per tot això declarem el nostre compromís a treballar per la creació d’un moviment ampli, plural i unitari, de mobilització, per aturar els feixistes del nostre temps i les idees racistes que difonen.

Cap espai públic per a la Plataforma per Catalunya ni per a cap grup feixista!
No deixem que fomentin el seu odi pels nostres carrers i els nostres barris!
No deixem que aprofitin les eleccions per impulsar la xenofòbia!
Unim-nos contra el feixisme!
Franquisme mai més!
No passaran!

Signatures inicials, a títol individual:
Abdennur Prado, President de la Junta Islàmica Catalana
Aleix Bombilà, activista antifeixista, Sabadell
Àngels Tomás, membre d’EUiA
Aritz García, educador social al Raval i membre de Sodepau
David Cid, membre d’Iniciativa Verds
David Karvala, membre de la Plataforma Aturem la Guerra i d’En lluita
Diosdado Toledano, membre de Socialisme XXI
Francesc Matas Salla, membre del Partit Obrer Revolucionari
Francesc Tubau , membre de la Plataforma Aturem la Guerra
Jaume Botey, membre del PSUC viu
Jorge Sánchez, membre de Papers per Tothom
Josep Bel, Cobas
Josep Maria Navarro, President de Sodepau
Lluís Rabell, membre de l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i de Revolta Global
Lola Aguilar, CCOO, Baix Llobregat
Omar Minguillón, membre de la UGT, Aeroport El Prat
Pello Erdociain, Secretari Fundació Andreu Nin
Pere Ortega, membre del CTD i de Justícia i Pau
Pilar Massana, membre de la Plataforma Aturem la Guerra
Quim Arrufat, CUP
Roser Palol, membre de la Plataforma Aturem la Guerra
Sandra Bosch Ruíz, membre de JC-Joves Comunistes
Saturnino Mercader, CGT Busos de Barcelona
Toni García, militant d’ERC
Txell Bragulat, Sodepau

One thought on “Unitat contra el feixisme i el racisme: aturem Plataforma per Catalunya”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s