Fem #21MProuRacisme online!

Transformem la mobilització del 21 de març

CAT CAS

UCFR es troba obligada a transformar la nostra manifestació antiracista del dissabte 21 de març en una sèrie d’accions virtuals, via xarxes socials. La mani que teníem programada a Passeig de Gràcia —que pintava que seria molt gran— no s’anul·la, s’ajorna a una nova data de convocatòria internacional, un cop superem la situació d’emergència sanitària global.

Totes les raons que teníem per protestar contra el racisme i l’extrema dreta el 21 de març segueixen vigents. Avui igual que ahir, cal insistir: “Prou Racisme! Drets per a tothom!”.

La situació amb el coronavirus i la tràgica pèrdua de vides que ha provocat no ens ha de fer oblidar que, a causa de las polítiques migratòries de la UE, més de 30.000 persones han mort al mar Mediterrani mentre buscaven refugi. Dins l’Estat espanyol, continua havent-hi racisme institucional de mil formes diferents. La islamofòbia, l’antisemitisme, l’antigitanisme… són un greu problema, igual que ho són el masclisme i la LGTBI-fòbia. L’extrema dreta —en la forma de VOX i d’altres grups “identitaris”, com el FNC— segueix fomentant l’odi.

Ara, amb la crisi del coronavirus, tenim problemes afegits.

Mentre que a (alguns) països europeus s’han declarat mesures de seguretat, molts milers de persones refugiades segueixen tancades en camps superpoblats a les illes gregues, sense cap possibilitat de protegir-se. L’altre dia al camp de Mòria, a Lesvos, on malviuen unes 20.000 persones, un incendi va matar una noia de 5 anys. S’han de respectar d’una vegada per totes les lleis internacionals i de l’ètica, i donar-los l’acollida humanitària que es mereixen. La mateixa acollida que nosaltres voldríem si ens trobéssim en la necessitat de fugir de casa nostra.

Arreu de l’Estat espanyol, moltes persones estan tancades als CIEs. La Campanya Estatal pel Tancament dels CIE ha exigit el tancament immediat d’aquests centres i la posada en llibertat de les persones retingudes, per poder garantir una efectiva protecció de la seva salut davant el virus. Ens fem eco d’aquesta demanda.

Al llarg dels últims mesos, i junt al creixement electoral de VOX, ja vivíem un augment preocupant d’agressions al carrer amb motius d’odi: ara, amb l’excusa del virus, s’estan produint més delictes d’odi contra persones que semblen xineses. S’està fent més visible el racisme que ja existia contra aquesta part de la població; hem de combatre aquest odi de manera unitària, com tota mena de racisme.

I ara les mesures urgents davant el virus s’estan convertint, en alguns casos, en una nova excusa per la discriminació racista, com denuncia la nova iniciativa “Emergencia contra el racismo”. Hem de tenir clar que no hi ha solució a la crisi sense incloure tothom, sense tenir en compte les situacions específiques dels diversos sectors de la població.

Per tots aquests motius, i davant la impossibilitat de celebrar la gran manifestació prevista, hem decidit mantenir la lluita contra el racisme del 21M, però transformant-la en un format segur i assumible.

Així que aquest dissabte 21 de març durem a terme accions molt diverses online, per combatre l’epidèmia del racisme i acabar amb el virus del feixisme. Aquestes inclouran:

  • Acte/míting online, amb ponències de llocs molt diversos, i música: dissabte 21 de març, a les 17h: detalls per confirmar.
  • Proposem que es publiquin fotos i vídeos a les xarxes socials, al llarg de la setmana i especialment el mateix dissabte 21M, amb hashtags com #21MProuRacisme o #21MStopRacismo, #WorldAgainstRacism, #RefugeesWelcome, i el nou lema #ElRacismeÉsUnVirus / #ElRacismoEsUnVirus.
  • SOS Racismo Bizkaia fa aquesta proposta: para el sábado 21, sácate una foto o un vídeo en tu balcón o ventana con un mensaje antirracista, una reivindicación, una denuncia y haz que nos llegue via Instagram, Facebook o Twitter con el hashtag #ventanasantirracistas #balconesantirracistas
  • El nostre moviment germà a GB, Stand Up To Racism, prepara el World Against Racism online rally, el 21M a les 13h, hora d’aquí: https://www.facebook.com/events/525590474784471/

UCFR està en contacte amb moviments germans en altres territoris de l’Estat espanyol i de la resta del món, i mantindrem la nostra coordinació amb ells, tant el mateix 21M com de cara al futur.

Ara, més que mai, cal promoure la solidaritat a tots els nivells, des dels nostres barris fins al món sencer. Davant el coronavirus, davant el caos climàtic, davant el virus del racisme… ens hi juguem molt.

UCFR, 17 de març de 2020

Fes-te la foto i envia-la a xarxes!

RefugeesWelcomeCAT

2 pensaments sobre “Fem #21MProuRacisme online!”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s