Declaració sindical unitària: No deixem que ens divideixin. No al racisme. No Passaran!

Declaració acordada i signada a les jornades de treball, “La unitat fa la força”, sobre els sindicats i la lluita contra el racisme en el món laboral, celebrades el divendres 13 i dissabte 14 de gener de 2023, a Espai Jove La Fontana, Barcelona.

CAT CAS

Pàgina principal UCFR-sindicats

No deixem que ens divideixin. No al racisme. No Passaran!

Davant les creixents i multifacètiques crisis, molts governs estan utilitzant el racisme, amb la tàctica de “divideix i venceràs”, per afeblir l’oposició a les seves polítiques. Fan servir les persones racialitzades, i especialment les persones refugiades i migrants, com a bocs expiatoris. Així, les diferents formes de racisme —la islamofòbia, l’antisemitisme, l’antigitanisme, la negrefòbia, la sinofòbia…— van en augment.

Hem vist arreu d’Europa com el racisme institucional i el feixisme es reforcen mútuament. Per combatre el racisme, també hem de combatre l’extrema dreta. A l’Estat espanyol, això vol dir oposar-se als intents de VOX d’estendre el seu discurs d’odi i normalitzar-se. A Catalunya existeix també una extrema dreta “identitària” que ara per ara és bastant marginal; hem de fer-li front perquè no creixi.

El racisme i el feixisme representen una amenaça mortal per al moviment sindical, i per a la classe treballadora en general. No podem permetre que ens facin pagar el cost de les crisis mitjançant les esmentades polítiques racistes de “divideix i venceràs”. I sabem de la tràgica experiència de la dècada de 1930 que la victòria del feixisme suposa la destrucció total del moviment sindical.

És per tant una tasca essencial del moviment sindical combatre el racisme i l’extrema dreta a tots els nivells, des dels llocs de feina fins a les polítiques d’estat.

També sabem de l’experiència dels últims anys que es pot fer una oposició massiva contra el racisme i el feixisme. Un moviment solidari va aturar Meloni quan va intentar bloquejar el desembarcament de persones refugiades als ports italians, a Grècia els líders neonazis de l’Alba Daurada són a la presó, i hi ha més exemples.

És hora de mobilitzar la majoria antiracista. Hem de lluitar de manera unitària contra el feixisme i el racisme, i el moviment sindical hi ha de jugar un paper actiu.

Per tot això, les organitzacions sindicals sotasignants:

  1. Ens reafirmem en el nostre rebuig al racisme i l’extrema dreta, i cridem al conjunt del moviment sindical perquè faci el mateix: tant a Catalunya com a l’Estat espanyol i internacionalment.
  2. Ens comprometem a sumar-nos i donar suport actiu als moviments unitaris en aquest àmbit i a les seves accions, com ara les protestes internacionals de #WorldAgainstRacism al voltant del 18 de març de 2023.
  3. Seguirem impulsant polítiques pròpies per promoure els drets humans i la igualtat davant l’odi racista i feixista, dins les nostres organitzacions, al món laboral, i a la societat en general.
  4. Ens comprometem a consensuar les propostes d’accions que es concloguin a les jornades “La  unitat fa la força” i  treballar per dur-les a terme.

El sindicalisme és i sempre ha de ser una eina clau en la lluita contra el racisme i l’extrema dreta!

Signen:

CCOO Catalunya, CGT Catalunya, Intersindical Alternativa de Catalunya, La Intersindical, UGT Catalunya

Pàgina principal UCFR-sindicats

Web del moviment ampli i unitari contra l'extrema dreta