Fòrum Social contra la Islamofòbia i tota mena de racisme, 2019

Dissabte, 15 de juny de 2019, 10:30h-19:30h

Espai Jove Fontana, Gran de Gràcia 190
Metro Fontana, L3; FGC Gràcia

Resums dels debats dels tallers

 

boto-inscriure

Programa


10.30h: Inscripció – 3a planta

11.00h: Plenari – Acte inaugural – Sala d’Actes – 3a planta


12.00-13.45h: Tallers Bloc 1

La realitat de la segregació escolar – Sala d’actes 1, 3a planta

S’ha demostrat que hi ha un nivell preocupant de segregació escolar a Catalunya. En aquest taller s’analitzarà la situació actual i com s’hi pot fer front. Es comptarà amb:

 • Fatiha El Mouali, UCFR Vallès Oriental.
 • Cristina Zy, psicòloga, doctorant a la universitat de Girona i gran coneixedora de la comunitat xinesa a Catalunya.
 • Glòria Fàbrega, de SaltT’Educa.
 • Àlex Castillo, del Col-lectiu d’escoles contra la segregació
 • Maryeme Mafssioui, presidenta d’una AMPA amb un alt nivell de segregació escolar a Granollers

Mesquita, no? – Sala d’actes 2

El taller el conduiran la Kadijatu Dem (UCFR Pineda) i en Baharu Dembaga Susoko (UCFR Vallès Oriental).

Intervindran representants de:

 • Centre Cultural Islàmic Català
 • Mesquita Singuerlín, Santa Coloma de Gramenet
 • Mesquita carrer Japó, Nou Barris

Explicaran com s’ha hagut de treballar, i encara es treballa, per aconseguir espais per observar la seva fe, perquè es respecti la llibertat de culte.

El ressorgiment de l’antisemitisme – sala okupada, 2a planta

Han passat més de 70 anys des del final de l’Holocaust, però l’antisemitisme, que s’esperava que havia desaparegut per sempre, s’està enfortint. Torna amb l’auge del feixisme i agressions contra sinagogues i cementiris jueus, però també amb mites de “conspiracions jueves” i “governs globals a l’ombra” que guanyen adeptes molt més enllà de l’extrema dreta.

En aquest taller s’analitzarà el perill actual de l’antisemitisme.

Intervindrà: Arnau Pons, poeta, traductor i assagista.

Materials de treball


16.00-17.45h: Tallers Bloc 2

Els feminismes i la lluita contra el feixisme i el racisme – Sala d’actes 1, 3a planta

Dones de diversos orígens dinamitzaran una sessió on es reflexionarà sobre com s’interrelacionen les lluites feministes i les lluites contra el feixisme i el racisme.

Escoltem la veu de les (ex)MENAs – Sala d’actes 2, 3a planta

Als últims mesos s’ha produït una impressionant autoorganització de molta gent “ex MENA”, joves migrants que han viscut als centres. També s’han produït casos molt preocupants d’agressions racistes contra centres que alberguen migrants joves.

En aquest taller es podrà escoltar i dialogar amb activistes ex MENA i activistes de solidaritat.

Els orígens de la gitanofòbia – sala okupada, 2a planta

Objectiu: Promoure accions concretes per combatre els tòpics i aportar vocabulari inclusiu i no discriminatori i estigmatitzant.

 • Breu introducció sobre la història i la cultura gitana.
 • Reflexió i aportacions, en grup, sobre accions concretes per combatre els tòpics i aportar vocabulari inclusiu i no discriminatori i estigmatitzant.

Dinamitzaran: Noemí Fernández i Anabel Carballo, activistes de FAGIC.

La negrefòbia – sala alliberada, 2a planta

El taller el conduiran l’Adriana Torroella Giró (UCFR Baix Besòs), en Baharu Dembaga Susoko (UCFR Vallès Oriental),  i en Lamine Sarr (Sindicat de Manters de Barcelona), entre altres activistes.

 1. Brainstorming entorn els prejudicis i estereotips vers les persones negres en: la infància i l’adolescència, la interseccionalitat amb el gènere i la venda ambulant.
 2. Reflexió experiencial amb una persona racialitzada de diversos col·lectius de gent afrodescendent.

18.00-18:30h: Acte de cloenda – Sala d’Actes – 3a planta

 • Resum de les 3 propostes clau de cada taller
 • Actuació de la Rosa Sánchez

Vine al Fòrum!

El dissabte 15 de juny no us podeu perdre la quarta edició del Fòrum Social contra la Islamofòbia i tota mena de racisme. El programa inclourà tallers i debats sobre la lluita contra la islamofòbia i tota mena de racismes. L’objectiu és la formació de les persones participants per enfortir la lluita des dels moviments socials. De ben segur que ho aconseguirem entre totes!

Les persones que pensen que la islamofòbia i els racismes no els afecta, s’equivoquen. Es fa servir el xoc produït pels atacs per retallar encara més els drets civils de tothom; hem de respondre amb la ferma defensa de la convivència i dels drets civils per a tothom. No permetem que s’estigmatitzin els i les nostres veïnes.

Els tallers tractaran la islamofòbia en diferents àmbits, com l’educació, els mitjans de comunicació i les mesures “antiterroristes”, així com en relació amb la migració, qüestions de gènere o la construcció de mesquites. A més a més, es preveuen tallers dedicats a l’anàlisi de l’antisemitisme, de la romafòbia, la negrefòbia i d’altres.

El Fòrum és producte de la feina d’entitats i persones molt diverses, al llarg de bastants mesos, dins el marc d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme. Per diversos motius, encara queden bastants detalls per concretar. L’aspecte positiu d’això és que si vols ajudar a participar a la preparació del Fòrum, ho pots fer; és més, t’animem a sumar-te a la feina. Ho pots indicar al formulari d’inscripció.

facebook
Esdeveniment a Facebook

Aquest Fòrum és part de la campanya #StopIslamofòbia que duu a terme Unitat Contra el Feixisme i el Racisme des de fa bastants anys.

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme és un moviment en xarxa contra l’extrema dreta i les seves idees, ampli i plural, format en 2010. Actualment el conformen més de 500 entitats de tota mena, incloent-hi diverses entitats musulmanes.


boto-inscriure

Web del moviment ampli i unitari contra l'extrema dreta