Aturem el feixisme… mentre estiguem a temps

Article d’UCFR publicat a AV el Butlletí, octubre de 2011. (Revista de l’Associació de Veïns i Veïnes del Clot-Camp de l’Arpa, tirada 5.000 exemplars).

El franquista confés, en Josep Anglada, es presenta com candidat per Barcelona a les eleccions legislatives d’aquest 20 de novembre.

Hem vist com la presència als ajuntaments del seu partit, Plataforma per Catalunya (PxC), no ha fet res per solucionar els problemes reals que tenim als nostres barris, només ha foment l’odi i la xenofòbia.

És urgent evitar que Anglada es converteixi en diputat, amb la projecció que això donaria al seu projecte feixista. Aquí intentaré explicar perquè els veïns i les veïnes del districte de Sant Martí, i específicament del barri del Clot, tenen un paper important en aquesta lluita per defensar la democràcia i la convivència.

El brutal doble atemptat a Oslo, el passat 22 de juliol —quan Anders Breivik va matar més de 70 joves d’esquerres— és una terrible advertència de què representa l’extrema dreta, de cap a on porten les idees xenòfobes i islamòfobes.

L’assassí era de l’extrema dreta, però els dirigents feixistes d’Europa es van esforçar per negar qualsevol relació amb ell.

La realitat és que Breivik va militar uns anys en un partit xenòfob, el “Partit del Progrés” noruec. Des de llavors, ha participat activament a blogs i fòrums feixistes. A part de la seva història de militància, el manifest que Breivik va publicar poques hores abans d’iniciar la matança deixa palès que l’atemptat es va inspirar en idees de l’extrema dreta.

En Josep Anglada va imitar —com sempre— els seus homòlegs europeus: es va distanciar de l’atemptat. Però moltes idees de Breivik tenen una similitud increïble amb les d’Anglada. Els dos ataquen el “multiculturalisme”; els dos volen retirar els drets civils a la població musulmana; els dos demostren un menyspreu per la democràcia… Tot plegat, els dos reprodueixen idees típiques del feixisme.

No es tracta que Anglada, o els altres dirigents de l’extrema dreta europea, hagin participat directament als atemptats a Noruega. Però l’odi que sembren promou aquest tipus de violència.

Ja ha passat a Flandes, on un seguidor del Vlaams Belang —soci preferent de PxC— va agafar un rifle i va començar a disparar. Després de matar dues persones, i ferir greument a una altra, va declarar: “Sóc un cap rapat i busco estrangers per matar-los”.

Molts dels candidats de PxC tenen llargs historials com a skins nazis, condemnes per estafes, robatoris, agressions (incloent el propi Anglada) i fins i tot atemptats terroristes.

La campanya electoral que farà Anglada aquesta tardor es basarà en encobrir la seva naturalesa real. Com ell va dir: “per guanyar-me la gent, m’he de presentar com el millor demòcrata que hi ha en aquest país… però una vegada al poder, anirem canviant… porto l’àguila [franquista] al cor”.

Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), el moviment ampli i plural contra l’extrema dreta, es dedica a desemmascarar PxC, amb octavetes de distribució massiva, mobilitzacions, actes… UCFR té grups locals arreu de Catalunya; ara l’hem d’ampliar, especialment als districtes de Barcelona. Diversos activistes de Sant Martí, i especialment de Clot, ja han començat aquesta feina.

A les últimes eleccions autonòmiques, Anglada va rebre gairebé deu mil vots a la ciutat comtal —1.928 només al districte de Sant Martí— comparats amb els 1.006 vots de la seva ciutat natal, Vic. En aquelles eleccions, PxC va treure un 2,45% a la circumscripció de Barcelona; si el 20N superen el 3%, Anglada serà diputat.

Cridem a tota la gent que vulgui evitar que un franquista entri al congrés dels diputats —gràcies en part a vots provinents d’aquest districte— que se sumi a UCFR a Sant Martí: a Clot, Poble Nou, La Verneda…

Sabem que moltes persones —veïnes nostres— creuen les mentides difoses contra les persones immigrades. Sabem que hi ha moltes sospites i confusions vers la gent d’altres religions. A la llarga, són coses que haurem d’anar treballant, plegades i plegats. Però mentrestant, cada veí o veïna hauria de plantejar-se la següent pregunta.

Realment vols votar per una persona que celebra el cop d’Estat de Franco i els 40 anys de dictadura? Realment vols votar per una persona que pensa igual que l’assassí noruec?

Tenim problemes als barris, sí, però el feixisme no ofereix cap solució; més aviat és un problema greu en si mateix.

Aturar PxC és de vital importància. Ja hem vist les conseqüències de no aturar l’extrema dreta a temps. No volem més Oslos. Amb una lluita unitària contra el feixisme, ho podem evitar. No passaran!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s