Eleccions del 20N: comentari provisional d’UCFR

Amb gairebé el 100% dels resultats a la mà, podem fer un comentari inicial respecte a les eleccions del 20N.

Per una banda, cal dir que és preocupant l’augment de vots de dos partits que han fet ús d’arguments xenòfobs durant les seves campanyes, el PP i CiU.

Però la bona notícia, des del punt de vista de la feina d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), és l’evident fracàs de Plataforma per Catalunya, una organització feixista que, en paraules del seu führer, Josep Anglada, ja es veia al Congrés. No ha estat així.

A les eleccions autonòmiques de novembre de 2010 —el millor punt de comparació amb els comicis actuals— PxC va treure uns 75 mil vots. A les municipals del maig d’aquest any, van pujar de manera preocupant en molts llocs. Ara, han tret menys de 60 mil vots.

Aquest mal resultat arriba malgrat haver demanat el suport del feixisme d’arreu de l’Estat espanyol i de l’àmbit internacional (recordem que al seu acte central, el convidat d’honor va ser un conegut nazi, el Filip Dewinter del Vlaams Belang, de Flandes). Han gastat molts diners (no sabem ben bé d’on els treuen, però probablement provenen de l’extrema dreta europea) a la seva campanya: tenien 10 furgonetes que feien voltes per la regió metropolitana, i van fer servir persones contractades per repartir la seva propaganda electoral.

Hi ha diversos motius per la davallada electoral de PxC, i sens dubte serà difícil que els i les analistes es posin d’acord, però el treball unitari de moltes persones i entitats d’UCFR ha estat un factor important. Els molts missatges de suport que ens han arribat ho confirmen.

Una mirada inicial als resultats indica que, allà on més ha treballat UCFR és on més ha baixat PxC. La pròpia organització feixista té clar que UCFR té molt a veure amb el seu fracàs; fins ara PxC afirma que ha fet dues denúncies contra UCFR. Durant tota la campanya, Anglada ens ha insultat i els seus militants han amenaçat activistes d’UCFR, o persones que pensaven que ho eren. Aquest últim aspecte és molt preocupant. Avisem que davant qualsevol agressió, es respondrà amb un ampli rebuig ciutadà; com vam fer a Vilanova i la Geltrú aquest maig passat, quan unes 1.500 persones es van manifestar contra les agressions feixistes de PxC.

Més endavant farem les nostres avaluacions més detallades, d’aquí a una setmana o 10 dies celebrarem una assemblea. Però aquesta nit ens hem de felicitar per haver contribuït al fet que, a diferència de molts països europeus, a Catalunya el feixisme no ha aconseguit entrar al Congrés. Hem guanyat una batalla, i tota la gent que forma part d’UCFR, i/o ha participat a les nostres activitats al llarg d’aquesta campanya, té motius per felicitar-se.

Encara tenim molta feina per fer —entre altres coses, perquè 60 mil vots per un partit feixista segueixen sent un problema— i seguirem lluitant. Avui, com ahir, diem: No passaran!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s