Per la pau i la convivència, #StopIslamofòbia

Ens preocupa el creixent ambient de por i desconfiança vers la població musulmana, arran de l’última onada de detencions de presumptes “gihadistes” arreu de Catalunya.

Com han denunciat les més de cent entitats signants de la crida #StopIslamofòbia: “De manera injustificable s’intenta culpar tota la població musulmana per les accions d’uns pocs assassins que no la representen.” Un bon exemple el tenim en les paraules del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que ens adverteix —sense aportar cap prova— que a Catalunya “hi ha unes 50 mesquites amb més risc de radicalització salafista”.

Fins i tot s’ha intentat, mitjançant falses acusacions, vincular diferents entitats adherides a UCFR amb el terrorisme. El diari ABC ha acusat el Centre Cultural Islàmic Català de tenir relació, mitjançant la Germandat Musulmana d’Egipte, amb Al Qaeda. El Mundo intenta relacionar ERC amb “l’islamisme radical”.

Tot aquest alarmisme s’ha instrumentalitzat per restringir drets civils. La “llei mordassa” per exemple, recentment aprovada en solitari pel PP, aprofita la “lluita contra el terror” per justificar greus atacs als drets fonamentals d’expressió i manifestació.

Cal posar el problema del “gihadisme” en perspectiva. No hi va haver cap mort a causa del terrorisme a l’Estat espanyol l’any 2013; tampoc tenim informes de cap l’any 2014. Aquest any, sabem que al menys dues persones catalanes han mort, en l’atemptat a Tunísia. En canvi, 45 dones van morir a causa de la violència de gènere l’any 2014 a l’Estat espanyol, d’elles 14 catalanes. També l’any passat hi va haver 454 morts en accidents laborals a l’Estat espanyol, 57 d’ells a Catalunya. Finalment, si es reduís la contaminació als nivells recomanats per l’OMS, s’evitarien 3.500 morts prematures a l’any, només a l’àrea metropolitana de Barcelona. Cada mort evitable és una tragèdia, i no s’ha de minimitzar cap, però és xocant la diferència entre l’alarmisme que s’aixeca al voltant del “gihadisme”, en comparació amb altres fets molt més mortífers.

Una altra amenaça greu a la qual les autoritats presten poca atenció és l’extrema dreta. Les detencions del passat 8 d’abril incloïen dos coneguts feixistes. Un d’ells, ara suposadament convertit a l’islam, havia estat candidat electoral de l’MSR i més recentment de Plataforma per Catalunya. I, segons sembla, les úniques armes trobades pertanyien a un company seu, també detingut: un membre de l’MSR, el grup neonazi implicat a l’assassinat en grau de temptativa comés prop del local Stroika a Manresa, l’any 2012. L’MSR també té relació (igual que la tenen Plataforma per Catalunya i el centre nazi Tramuntana) amb Alba Daurada, organització nazi grega implicada en diversos assassinats i innumerables agressions. Se’ns acut una pregunta: si aquests nazis, un d’ells amb tot un arsenal a casa seva, no s’haguessin relacionat amb el “gihadisme”, seguirien lliures per planificar accions feixistes? És un exemple de la perillosa impunitat de l’extrema dreta a casa nostra.

Segons els informes, aquests dos nazis es proposaven atemptar contra una llibreria jueva. Això confirma el nostre advertiment que l’augment de la islamofòbia va de la mà d’un ressorgiment de l’antisemitisme: cal combatre’ls, com a totes les formes de racisme.

Sembla cert que hi ha una minoria —molt i molt reduïda— de joves musulmans a Europa, i se suposa que també a Catalunya, que malauradament senten una atracció vers els missatges violents de certs grups. Tots els indicis apunten a què això es deu, en gran part, a situacions d’exclusió social: una combinació de pobresa i racisme. Hauria de ser obvi que demonitzar les persones musulmanes —com fan alguns polítics i mitjans irresponsables— només empitjora la situació.

Al contrari; hem de fomentar la igualtat de drets, la cohesió i la justícia socials. En això treballa UCFR, igual que ho fan moltes organitzacions socials de tota mena. No necessitem l’alarmisme i la por, sinó la pau i la convivència.

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme
Barcelona, 15 d’abril de 2015

  • Si la vostra entitat encara no s’hi ha adherit, aquí podeu sumar-vos a la crida #StopIslamofòbia. [Llista d’adhesions fins ara]
  • Per informació: aquí teniu la declaració impulsada per la Plataforma Aturem la Guerra, i signada per un ampli ventall de forces polítiques i socials del país, arran de les detencions dels onze del Raval en la primavera de 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s