Refugiades climàtiques benvingudes

El feixisme, la crisi climàtica i les fronteres maten

Un planeta per a tothom

Els terribles efectes del col·lapse climàtic són cada vegada més evidents i greus.

És molt positiu que hagin sorgit nous moviments —com Fridays For Future, les vagues estudiantils impulsades per la jove sueca, Greta Thunberg; Extinction Rebellion; entre altres— que demanen els canvis radicals que necessitem per frenar el desastre.

La supervivència dels milions de formes de vida que compartim el planeta —la humanitat inclosa— depèn de l’èxit d’aquesta lluita.

Obrim fronteres

Però els canvis climàtics que ja estan en marxa faran inhabitables molts territoris, i obligaran les persones que hi viuen a cercar refugi.

La majoria ho faran a països propers, però les persones que aconsegueixen arribar a Europa no poden topar amb tanques i policies, ni han de morir ofegades a la Mediterrània.

El planeta és de tothom, i no podrem resoldre les diferents crisis a les que ens enfrontem si no ho fem en base a la solidaritat internacional i humana.

Cal donar acollida a les persones refugiades a causa del clima, el mateix que per la fam, la pobresa extrema, el col·lapse econòmic, la violació com a arma de guerra…

Davant el col·lapse climàtic no valen les fronteres.

Combatem el negacionisme

La crisi climàtica a causa de l’acció humana és un fet científic, més que comprovat i demostrat.

Però alguns polítics d’extrema dreta —Trump, Bolsonaro en Brasil, els de VOX a l’Estat espanyol…— ho intenten negar, bé dient que no està passant res, o bé que el que passa no té relació amb les emissions de gasos.

Per increïble que sembli, alguns “assessors” de Bolsonaro també mantenen que la terra és plana. Això i la seva negació del canvi climàtic tenen la mateixa base científica: cap ni una.

És a dir, igual que l’extrema dreta nega els fets que demostren l’opressió de les dones o l’opressió LGTBI —dient que és una conspiració impulsada per “la ideologia de gènere”— neguen l’amenaça mediambiental actual.

De la mateixa manera que cal combatre les idees retrògrades ultres en altres àmbits, cal combatre-les respecte al clima.

Justícia global

Però també cal saber que l’extrema dreta és camaleònica. Els feixistes poden passar de negar l’escalfament global a exigir mesures repressores i inhumanes davant la crisi climàtica. En lloc de demanar els canvis sistèmics necessaris, voldran que paguin les persones més vulnerables.

No hi ha cap justificació per a les “solucions finals” feixistes i racistes, ni pel clima ni per cap altra raó.

Les úniques solucions davant la crisi climàtica es basen en la solidaritat i la justícia global.

Com a moviment unitari contra l’extrema dreta i el racisme, diem:

  • Ni VOX, ni Trump, ni Bolsonaro
  • Volem un món sostenible, lliure de feixisme i racisme
  • Persones refugiades climàtiques benvingudes.

Per això, ens sumem a les protestes internacionals pel clima del 20-27 de setembre de 2019, i participarem amb bloc propi a la manifestació a Barcelona el 27S.

Quedem davant les oficines de la UE, Passeig de Gràcia 90, Barcelona. (Metro Diagonal), divendres 27 de setembre, 17.30h

pancarta_400x100_Clima_web

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s