L’extrema dreta es treu la màscara

L’extrema dreta es treu la màscara

No els deixem cap espai!

CAT CAS

Als últims mesos hem vist diversos exemples de com l’extrema dreta, i de vegades neonazis en tota regla, s’aprofiten de les pors i preocupacions de la gent per intentar guanyar-se un espai, una audiència i nous adeptes.

Volem barris segurs de veritat

Recentment, a diversos municipis, hem vist mobilitzacions veïnals contra “okupes”, de vegades persones joves migrades que no tenen cap altra opció excepte viure en una fàbrica abandonada o un altre espai semblant. Les campanyes mediàtiques sobre la inseguretat als barris i contra la gent migrada es basen en mentides, però poden provocar pors reals. Cal que els ajuntaments afectats, i la resta de les institucions, combatin les mentides i resolguin qualsevol problema real que sorgeixi.

Lluny de voler resoldre aquestes situacions, l’extrema dreta en treu suc, convertint protestes veïnals —confoses i de vegades molt qüestionables— en autèntics pogroms racistes. Un conegut dirigent de VOX s’ha vist freqüentment agitant aquestes accions, megàfon en mà, aplicant tàctiques que devia aprendre quan liderava un grupuscle neonazi.

Volem barris segurs de veritat: barris lliures d’odi, de violència, de racisme, de pobresa, barris amb habitatges dignes, amb feines dignes i amb serveis socials. En això, l’extrema dreta és part del problema, no la solució. Cridem a tota la gent diversa als nostres barris a promoure la convivència i la lluita unitària pels drets de tothom, per barris habitables per a tothom.

Protegim-nos contra el coronavirus i contra el virus de la conspiranoia

D’altra banda, portem molts mesos sota les mesures contra el virus, i s’entén la frustració. Però hem de saber que l’extrema dreta també intenta treure rèdit d’aquesta situació. Al llarg del confinament hem vist diverses mobilitzacions impulsades per l’extrema dreta, incloent feixistes, contra l’ús de les mascaretes. D’una manera increïblement hipòcrita, els hereus de Franco intenten agitar la bandera de “la llibertat” davant les mesures antivirus. Fins i tot en accions convocades per altres espais, els feixistes han participat amb impunitat, mostrant les seves banderes, i en una protesta contra les mascaretes a Berlín, manifestants neonazis van atacar la seu del parlament.

És clar que hi pot haver crítiques vàlides respecte a certes decisions de les autoritats. Un aspecte que ens preocupa són els casos detectats de racisme policial: han abusat de manera desproporcionada dels nous poders atorgats en la crisi del virus per aturar, multar i fins i tot atacar físicament persones negres i racialitzades, així com col·lectius solidaris que s’han autoorganitzat donada la inexistència de mesures urgents per pal·liar la cobertura de les necessitats més bàsiques. Davant d’això, cal insistir que la crisi no és una excusa per discriminar ni negar drets humans.

Més en general, es pot pensar que algunes de les mesures són incoherents, o reflecteixen més preocupació pels factors econòmics que no pas pel benestar de les persones. Això forma part del debat polític, que és una part essencial de la democràcia.

El que no forma part de la democràcia són les teories de la conspiració impulsades per l’extrema dreta. Aquestes no només rebutgen les mascaretes i mantenen que el virus no existeix, sinó que també inclouen elements perillosos per a la salut democràtica. El moviment “QAnon” al·lega que hi ha un “cabal” (grup secret) internacional de pedòfils satànics que dominen el món, que bàsicament ho controlen tot: els polítics, els mitjans de comunicació, Hollywood… De fet, reprodueixen molts dels elements de sempre de les visions antisemites.

D’altra banda, segons el moviment QAnon, sorgit a EUA, qui ens salvarà d’aquesta “conspiració dels poderosos” és el propi Trump. El moviment s’identifica amb la lletra Q, i frases codificades com “On va un, anem tots” (WWG1WGA en les seves sigles en anglès), o “Confia en el pla”.

Aquesta última és una mostra de la suspensió de la racionalitat implícita en tota teoria de la conspiració; si no et convenç, si et sembla una bogeria, si ho desmenteixen, és perquè t’estan rentant el cervell, no et pots fiar de la realitat. I un cop suspesa la racionalitat, no hi ha cap defensa; es pot imposar qualsevol bestiesa, des d’acusar —contra tota evidència— uns joves migrants dels problemes socials d’un municipi, fins a amenaces de mort contra individus o col·lectius, o assassinats reals com els que han dut a terme a EUA.

Ara i sempre, cal la unitat

Ni la seguretat veïnal ni la situació amb la Covid-19 es millorarà donant oxigen a l’extrema dreta. La situació és molt preocupant, però la podem i l’hem de canviar.

Cal enfortir i estendre la lluita unitària contra el racisme i l’extrema dreta.

Els ultres recorren a les teories de la conspiració per un motiu molt senzill. La gran majoria de la població realment patiria sota un sistema feixista, així que per guanyar suport necessiten estendre mentides; no ho poden fer en base a arguments lògics.

És un greu perill, com vam veure amb les mentides contra la gent jueva als anys 20 i 30, però se’ls pot aturar.

Vam derrotar el partit feixista Plataforma per Catalunya. Vam tancar el centre neonazi Tramuntana. Podem derrotar VOX i la resta de l’extrema dreta.

Ens hem d’organitzar de manera àmplia i plural. Hem de denunciar els feixistes i racistes, no deixar-los cap espai. Hem d’advertir les nostres amistats, la gent dels nostres barris, la gent de la nostra feina, perquè no es deixin enganyar pels seus arguments, sigui quin sigui el pretext. Aïllem i fem fora els feixistes. No passaran!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s