Tallers Bloc 2: 16.00-17.45h
Per a un moviment unitari contra el feixisme, és essencial tenir clar contra què lluitem, però hi ha moltes confusions al respecte.
Per una banda n’hi ha qui nega la naturalesa feixista de partits com Plataforma per Catalunya, o el Front National a França. Per l’altra hi ha una perillosa banalització del terme “feixistes”, o fins i tot “nazis”, per referir-se a contrincants polítics que no ho són. Aquest error, que es troba en tot el ventall polític, suposa crida “llop” en un moment en què els llops de veritat no estan gaire llunys.
En aquest taller es parlarà de com identificar el feixisme, no com a qüestió acadèmica, sinó per permetre’ns combatre’l millor.
Gran part del taller es dedicarà a treballar en grups reduïts sobre exemples reals.
Debatrem al voltant de comentaris típics com aquests:
- “No té sentit perdre el temps combatent grupuscles com Democràcia Nacional; l’amenaça feixista real són el PP i Ciutadans.”
- “Als anys 30 existia el feixisme, però ara no. Plataforma per Catalunya i el Front National a França es presenten a eleccions i accepten els resultats, no se’ls pot dir feixistes.”
- “Fer campanyes contra els feixistes és donar-los publicitat, que és exactament el que volen; és millor ni anomenar-los.”
- “No m’agraden els partits d’extrema dreta, però si els negues la llibertat d’expressió, ets igual que ells.”
- “Tinc un col·lega que diu que és progre però de vegades fa comentaris racistes i homòfobs, així que realment té actituds feixistes.”
Aquest taller serà presentat per:
Iolanda Maurici, membre fundadora d’UCFR amb una llarga militància a la lluita antifeixista.
Pablo Rocamora, activista al grup local de Baix Segura de Crida Contra el Racisme, País Valencià.