Campanya del col·lectiu “A Reus, primer les persones. Unitat contra el feixisme i el racisme”

El col·lectiu “A Reus, primer les persones. Unitat contra el feixisme i el racisme” fa campanya per tal d’evitar que opcions polítiques de caràcter feixista, racista i xenòfob entrin a l’Ajuntament de Reus
* Comunicat
* Jornada contra el racisme i la xenofòbia el 15-16 d’abril a Reus
* Altres actes previstos

No volem feixistes als Ajuntaments

Davant el seu aterratge a la ciutat de Reus i la presentació de candidatura a les eleccions municipals del 22 de maig del partit de caire xenòfob, racista i ultradretà Plataforma per Catalunya (PxC), que centra els seus missatges en la lluita contra les persones immigrants i, dins d’aquestes, especialment contra les provinents de països de religió musulmana.

Davant el fet que l’extrema dreta espanyola i europea està centrant-se actualment en els missatges contra la immigració i, de forma especial, contra l’islam, ja que veuen que això els dona vots i els obre les portes per entrar a ajuntaments i parlaments, i deixen de banda, de moment, per qüestions d’estratègia, altres temes, però amb la intenció de reprendre’ls quan ocupin espais de poder.

Davant el fet que altres partits polítics, de forma especial el PP, però també sectors d’altres formacions polítiques, estan adoptant plantejaments cada dia més propers a l’extrema dreta en matèria d’immigració, utilitzant els immigrants com a bocs expiatoris de la crisi i fent al joc a partits com PxC, que així veu com els seus missatges van sent legitimats i assumits per altres forces polítiques.

Un grup de persones de la ciutat estem treballant des del passat novembre sota la denominació “A Reus, primer les persones. Unitat contra el feixisme i el racisme”, col·lectiu vinculat a la plataforma que funciona a nivell de Catalunya amb la denominació de “Unitat contra el feixisme i el racisme” ( www.unitatcontraelfeixisme.org ), que compta amb grups locals a diverses ciutats catalanes i l’adhesió de nombroses entitats i organitzacions de tota Catalunya.

Contra l’ús demagògic i populista de la immigració davant les pròximes eleccions municipals

D’un temps a ara estem assistint a Europa a una reculada en la protecció de drets fonamentals de les persones que estan en una situació d’especial vulnerabilitat. Atacar i utilitzar al feble o al diferent com boc expiatori al que assenyalar com responsable de la crisi i dels riscos i inseguretats que genera la societat globalitzada del neoliberalisme, no fa sinó alimentar de manera cada vegada més indisimulada un discurs de l’odi.

En el cas de la població immigrant, aquest discurs de l’odi es manifesta en forma de discriminació, xenofòbia i racisme. El discurs xenòfob és cada vegada més agressiu, i l’ascens de partits polítics clarament xenòfobs en països com Holanda, Hongria, Bèlgica o Suïssa, hauria d’obrir un debat sobre la “qualitat” democràtica d’Europa.

Culpabilitzar a la immigració de tots els problemes i no combatre la desigualtat social és la pitjor manera de sostenir una democràcia feble, i la situació més còmoda per als responsables d’aquesta greu crisi econòmica. Més encara, comptem amb nombrosos exemples en el nostre entorn de com s’han aprofitat prejudicis com que la immigració és una amenaça per a l’Estat del Benestar per a justificar retallades de drets i llibertats que ens afecten al conjunt de la ciutadania.

En un context d’escassesa de recursos, fomentar el temor de la població al diferent pot tenir rèdits electorals, però també conseqüències incalculables. I aquí ens anem a trobar amb un dels problemes que el discurs populista i xenòfob està incubant. Les lleis (encara que siguin d’estrangeria) han de transmetre a les pròximes generacions que existeixen unes fronteres ètiques i de dignitat humana que no poden traspassar-se. Si algú es creu que té algun permís especial per a traspassar aquest límit, que després no es lamenti quan descobreixi que la paciència també és limitada. Sabem com comença el discurs de la por però no com acaba. Recordem si no els disturbis de les barriades franceses, protagonitzats per filles i fills d’immigrants, farts de seguir discriminats i estigmatitzats.

És el moment d’aixecar entre totes i tots un dic ètic que pari aquesta onada d’odi. La regressió en matèria de drets humans i de garanties jurídiques ens està conduint a un punt de no tornada en el qual la irracionalitat ens esquitxarà, siguem d’aquí o d’allà.

Per tot això, exigim a tots els partits polítics i agrupacions electorals que vagin a presentar-se a les pròximes eleccions municipals que facin un exercici de responsabilitat i que no facin demagògia ni populisme amb la immigració. Advoquem per una societat integradora on, per sobre del lloc de procedència, la religió o la cultura, se’ns reconegui com veïnes i veïns iguals en drets; amb diverses inquietuds i sensibilitats, però afectades al cap i a la fi pels mateixos problemes municipals.

No hem de deixar que els feixistes entrin a l’Ajuntament, per això fem una crida a la població de Reus a prendre consciència de la gravetat del tema, a no deixar-se enganyar per la demagògia i les mentides d’aquells que fomenten l’odi i la discriminació com a estratègia electoral per arribar al poder.

>>> L’inici de la campanya serà la:

Jornada contra el racisme i la xenofòbia
Reus, 15-16 d’abril

Divendres 15 d’abril, Racó de La Palma

23:00 h. Concert amb els Llunàtics i Yacine & the Oriental Groove
Bo d’ajut 2 €
Els Llunàtics, el grup nascut al Priorat a la dècada dels 90, amb el seu rock aferrat a la terra i al so de la gralla, tornaran a tocar per primer cop en públic després del concert de Festa Major de Marçà de l’agost passat.. Aleshores, feia vuit anys que no tocàven des del seu comiat dels escenaris al Figarock.

Yacine & the Oriental Groove és la banda barcelonina d’àrab-rock-fusió formada per Yacine Belahcene, ex cantant de Cheb Balowski i del grup Nour, que juntament amb músics provinents de bandes com Color Humano, 08001 o l’Orquestra Àrab, interpreten cançons que formen part de la trajectòria del cantant i temes clàssics magrebins i orientals, una nova sorprenent barreja entre innovació i tradició, més enllà de la buida recerca de l’exòtic. Presenten el seu primer disc, “Parabòlic”, cançons que parlen d’immigració, de mescla de cultures i de la desconfiança a allò desconegut. Temes viscuts en primera persona ja que l’autor és d’origen algerià i català.

Dissabte 16 d’abril, a La Palma

A partir de les 12:00 h. del migdia, sessió de vermut amenitzada pels Game Over Selectors (reggae des del Carme). Taula amb material informatiu i ludoteca per a la canalla.

A les 14:00 h. dinar popular, preu 5€ (100 places).

A les 17:00 h. assemblea – debat obert, per analitzar la situació de Reus i informar de la campanya que portem a terme.

A les 18:30 h. inici del cercavila per la convivència que recorrerà el centre de la ciutat, amb la participació de diversos elements festius.

Altres activitats previstes són:
una xerrada a càrrec de l’economista i activista social Arcadi Oliveres el 28 d’abril sobre “Immigració i crisi econòmica, una xerrada a càrrec de SOS Racisme el 5 de maig presentant la campanya “No volem feixistes als Ajuntaments”, dos tallers de SOS Racisme amb el lema “Trenquem els tòpics per la convivència” el 3 de maig al barri Sant Josep Obrer i el 15 de maig a Mas Iglésies, i altres activitats de les que ja anirem informant.

El 22 de maig, no votem feixisme, no votem PxC.

A Reus primer les persones
www.facebook.com/home.php?sk=group_208801769145805
Unitat contra el feixisme i el racisme
www.unitatcontraelfeixisme.org/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s