12 d’octubre, res a celebrar: Prou impunitat per al feixisme!

Per què no hi ha “res a celebrar” el 12-O?

Perquè en aquesta data, l’any 1492, es va iniciar la colonització d’Amèrica Llatina, amb la brutal explotació dels pobles indígenes i el genocidi de gran part d’ells. Per reemplaçar-los, es va iniciar un intens comerç d’esclaus africans que va comportar la pèrdua de milions de vides més. Les cicatrius d’aquella època perduren fins avui dia, amb un alt grau de pobresa i desigualtat social als països del sud. Ara, però, quan la gent ve a l’Estat espanyol per viure i treballar, topa amb el racisme i, sovint, amb la criminalització. Per tot això, diem “res a celebrar”.

Diversos països d’Amèrica Llatina ara celebren el 12-O com un dia de reconeixement a la lluita constant del poble per la seva llibertat, el “Dia de la Resistència Indígena”, un dia de lluita i de respecte a la diversitat cultural; per tant quelcom positiu. Però el que fa la dreta aquí és tot el contrari; és precisament celebrar l’inici d’aquella colonització. Insistim, això no és res per celebrar.

El 12-O es va convertir en dia festiu (“Fiesta de la raza”) sota el règim franquista, l’any 1940, juntament amb altres dates que celebraven el cop d’estat feixista. Per això, des de fa molts anys, grups nostàlgics franquistes s’apleguen a Barcelona cada 12-O. Abans ho feien a Sants; arran de les protestes veïnals se’ls va expulsar a Montjuïc, però no deixa de ser un acte d’enaltiment del feixisme i rebutjable des d’un punt de vista democràtic. Res d’això és motiu per celebrar.

Als últims anys, a banda de l’acte feixista residual a Montjuïc, s’han celebrat a Plaça Catalunya concentracions més nombroses, contra la independència catalana. És evident que aquests actes, pel fet de celebrar-se en aquesta data, donen ales a l’extrema dreta. Al costat de sectors propers i/o militants del PP i C’s, entre els impulsors també hi ha hagut “Plataforma per Catalunya” (PxC), partit feixista disfressat de demòcrata, i el centre nazi, “Tramuntana”. Una altra vegada, res a celebrar.

L’agressió nazi contra l’acte de la Diada a la Blanquerna l’any passat a Madrid mostra fins a on ha arribat l’amenaça feixista. És per tant escandalós que Interior permetès el mateix grup nazi manifestar-se pel barri multicultural del Raval durant la Diada d’enguany, amb les previsibles crides posteriors a l’odi i la violència. No pot ser que aquests nazis tornin a amenaçar Barcelona aquest 12 d’octubre.

Tot indica que a l’Estat espanyol existeix un greu problema de banalització del feixisme, fins i tot d’impunitat.

El resultat d’aquesta impunitat el veiem a Grècia, on els nazis d’Alba Daurada ja han dut a terme assassinats. Sabem que l’entorn de Plataforma per Catalunya, el centre nazi Tramuntana, i els grups nazis espanyols, tenen connexions clares i directes amb els nazis grecs, i lloen les seves activitats.

Per tot això, expressem la nostra preocupació davant les concentracions a Barcelona del proper 12-O, on es preveu la participació de l’extrema dreta, incloent bandes nazis que es dediquen a la “cacera d’independentistes”. Als anys 30, no calia ser jueu ni comunista per oposar-se als atacs nazis contra la gent jueva o comunista. Avui en dia, no cal ser musulmà o LGBT per oposar-se a la islamofòbia o l’homofòbia. Tampoc cal ser independentista o catalanista per rebutjar els atacs feixistes contra la gent i les organitzacions que defensen aquestes opcions. Sigui quina sigui la posició de cadascú sobre la qüestió nacional, és de pura democràcia exigir que la societat catalana pugui debatre aquest tema, com qualsevol altre, i prendre les seves decisions, sense patir la violència i el terror feixistes.

Per resumir:

  • No volem celebrar l’inici d’un genocidi i espoli.
  • Demanem a les respectives autoritats que no autoritzin cap mobilització de grups nazis i/o feixistes el 12-O. No volem nazis, ni aquest dia ni cap altre, ni aquí ni enlloc.
  • Mentre respectem tota posició democràtica al voltant de la qüestió nacional, rebutgem i condemnem qualsevol col·laboració amb el feixisme en aquest debat, o qualsevol altre.
  • Donem el nostre suport al actes unitaris, contra el feixisme i el racisme, que es realitzaran a Sants al llarg del diumenge 12 d’octubre.

Des de tots els espais de la societat catalana, des de tots els orígens i diverses sensibilitats, hem d’aixecar la veu de manera unitària per cridar: No volem nazis aquí ni enlloc! Feixisme mai més! I s’ha de tornar a cridar, les vegades que faci falta: No passaran!

 
Properament, difondrem detalls de les nostres activitats del 12-O.

Algunes fotos de l’acte de l’any passat:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s