#StopIslamofòbia!

[Declaración en castellano] · [Call in English]

Ara més que mai, no deixem que els racistes i els feixistes ens divideixin

A principis d’aquest any, un centenar llarg d’entitats van signar la crida contra la islamofòbia, impulsada per UCFR a l’ombra dels terribles atemptats de París del gener de 2015. Ara, vivim una situació encara més horrorosa.

El passat 13 de novembre, 130 persones van morir a París en un atac reivindicat per ISIS/Daeix. Se sumen a una tràgica llista que sembla interminable. El 12 de novembre, unes 40 persones van morir en un atemptat a Beirut; el 20 de novembre, 21 persones en un altre a Mali. Mentre, la matança a Síria és contínua, amb responsables de tota mena.

Aquests atacs són terribles i totalment injustificables; els condemnem incondicionalment.

Arran dels esdeveniments de París s’ha desfermat una nova onada d’agressions islamòfobes. De manera totalment injustificable, s’intenta culpar la gent musulmana i la seva fe pels crims d’uns terroristes amb els que no tenen res a veure. Les persones i entitats musulmanes de tot el planeta ho han dit clarament; ISIS/Daeix no els representa.

A França, les agressions islamòfobes es van multiplicar per tres després dels atemptats del gener de 2015. Durant els dies posteriors als atemptats del 13 de novembre es van registrar una trentena d’incidents islamòfobs.

A Gran Bretanya, els crims d’odi islamòfobs van augmentar en un 300% després dels recents atemptats; les agressions es van dirigir principalment contra noies i dones que portaven hijab.  L’agència que recull les dades adverteix que aquestes són incompletes, perquè moltes víctimes tenen por de denunciar agressions davant la policia.

A l’Estat espanyol, i a Catalunya, hi ha hagut agressions contra oratoris o mesquites —fins i tot es va produir un atac incendiari a Extremadura— però no hi ha dades sistemàtiques.

L’extrema dreta europea aprofita la situació per intentar enfortir-se. A casa nostra, tot i que per sort Plataforma per Catalunya està molt debilitada —el maig passat va perdre la gran majoria de les seves regidories—, altres formacions promouen discursos racistes i islamòfobs i, fins i tot, l’amenaça feixista no ha desaparegut. Haurem de vigilar.

L’auge racista reflecteix l’ambient islamòfob fomentat des de les institucions. S’estigmatitzen barris i col·lectius sencers amb operacions policials davant les càmeres de televisió. En canvi, no convoquen els mitjans quan —dies, setmanes o, en el cas dels onze del Raval, molts anys més tard— es demostra la innocència de les persones detingudes.

Es fan servir els atemptats com a excusa per no complir la llei internacional —i moral— que obliga a acollir les persones refugiades. Se’ls acusa de representar una amenaça, en lloc de reconèixer que moltes persones que ara intenten desesperadament arribar a Europa fugen de situacions de violència i terror encara més greus que la de París.

Un altre aspecte de la situació actual és un cert rebrot de l’antisemitisme. Va ser un element dels atemptats de gener, i a Marsella el 18 de novembre un professor jueu va patir una greu agressió antisemita. Se l’ha de denunciar igual que qualsevol altra mena de racisme.

Les persones que pensen que la situació no els afecta s’equivoquen. Es fa servir el xoc produït pels atacs per retallar encara més els drets civils de tothom; i per impulsar guerres que portaran més l’odi, més terror, i més amenaces de cara al futur, també per a tothom.

Davant aquesta greu situació, hem de respondre amb la ferma defensa de la convivència i dels drets civils per a tothom. No permetem que s’estigmatitzin els i les nostres veïnes d’origen musulmà.

Als propers mesos, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, com un ampli moviment social i amb els centenars d’entitats adherides, impulsarà una sèrie d’activitats per combatre la islamofòbia i per promoure la convivència i la pau. Volem que aquestes rebin un suport molt ampli i actiu, sobretot el “Fòrum social contra la islamofòbia i tota mena de racisme”, del proper 20 de febrer, i la manifestació del 19 de març, dins el marc de la jornada internacional contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia.

Defensarem la nostra solidaritat i unitat, sense importar les diferències de religió, d’origen, de gènere, de color de pell, d’idioma, d’orientació sexual… Drets humans per a tothom! #StopIslamofòbia! #StopAntisemitisme! Feixisme mai més!

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme
Barcelona, 3 de desembre de 2015

Llista d’adhesions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s