#StopIslamofòbia: Protegeix-te contra els rumors racistes

#StopIslamofòbia

Protegeix-te contra els rumors racistes

Avui, la islamofòbia és la forma més estesa de racisme a Europa i arreu del món, i per aquest motiu és l’arma preferida de l’extrema dreta.

S’han utilitzat també els atemptats terroristes dels darrers anys per justificar el discurs islamòfob. De manera injustificable s’intenta culpar tota la població musulmana de les accions d’uns pocs assassins que no la representen. Advertim del greu risc que això suposa per a la convivència als nostres barris i municipis.

Combatre les confusions i els rumors islamòfobs és, per tant, una tasca urgent per tal de defensar la convivència i combatre la xenofòbia. És, doncs, una forma més de lluitar contra l’extrema dreta.


“Integració”

La Catalunya actual és un país divers i ric culturalment, i les persones musulmanes —totes diferents— en formen part. Una societat integrada no vol dir una societat monocromàtica.

El vel

La roba que vestim pot reflectir factors culturals, religiosos o simplement preferències personals. És inadmissible que es critiqui el vestit d’una dona musulmana o se la violenti per aquest motiu. És igualment inadmissible que s’imposi a qualsevol dona formes de conducta o de vestir.

L’islam i l’escola

Malgrat que dins la comunitat educativa es combat activament el racisme, sabem que hi ha nois i noies que encara experimenten discriminacions i prejudicis per motius racistes. Cal seguir treballant perquè el món educatiu disposi de les polítiques i els recursos necessaris per defensar els drets de tot l’alumnat, així com garantir la igualtat d’oportunitats.

Mesquites i oratoris

A Catalunya hi ha 8.061 centres de culte catòlics (incloent grans esglésies i catedrals cèntriques) davant només 256 centres musulmans (molts d’ells oratoris petits, ubicats a zones inaccessibles). Les campanyes contra la construcció de mesquites en alguns municipis reforcen aquesta desigualtat, i molt sovint són els cavalls de Troia de l’extrema dreta.

L’islam no és terrorisme

Sovint s’assenyalen els grups “gihadistes” —ISIS/Daesh, Al Qaeda, Boko Haram…— com exemples del que l’islam “realment” significa. Però hauríem d’escoltar la pròpia gent musulmana. La gran majoria dels 1.700 milions de persones musulmanes al món diuen: “aquests grups no ens representen”.

A més a més, “la lluita contra el terrorisme” sol servir per restringir els drets civils, primer els d’un grup concret, després els de tothom.

La violència només es resoldrà quan s’abordin les causes que la generen i que són diverses (l’enorme desigualtat social, el colonialisme, les ingerències estrangeres…).

Unitat contra el feixisme i el racisme

UCFR és un espai format per més de 500 entitats i moltes persones a títol individual. L’objectiu inicial va ser fer front a la presència institucional de l’extrema dreta; ara treballem cada vegada més contra la islamofòbia, l’antisemitisme i la romafòbia (o antigitanisme), així com a favor de l’acollida de la gent refugiada.

Som un espai molt divers, i donem la benvinguda a tothom que vulgui contribuir en aquesta feina. Participa-hi!

Posa’t en contacte amb UCFR

Baixa l’octaveta en PDF

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s