Coneixem Plataforma x Catalunya

Baixeu full en PDF

La Plataforma per Catalunya (PxC), de caràcter xenòfob i populista, va sorgir el març de 2002 com a continuïtat de la Plataforma Vigatana, la formació creada a principis de 2001 per l’exdirigent de Fuerza Nueva, Josep Anglada, a la capital d’Osona.

La seva posada en escena va tenir lloc el 18 maig d’aquell any, quan Anglada va comparèixer en la manifestació convocada per un grup de veïns de Premià de Mar contra la construcció d’una mesquita al centre del municipi.

Arran de la seva irrupció, la PxC va donar a conèixer el seu programa racista i antiimmigració en altres pobles i ciutats catalanes, fins a concorre a les eleccions municipals de 2003, en les quals va aconseguir quatre regidors. Un d’ells, el mateix Josep Anglada, assolint el 10% dels vots a la ciutat de Vic.

El novembre del mateix any, la Plataforma per Catalunya feia el salt a les eleccions autonòmiques per reunir al voltant de 5.000 sufragis arreu del país, on d’aleshores a ençà ha constituït nuclis locals en aquelles localitats marcades per l’arribada d’immigració de cultura musulmana, si bé també va intentar sense èxit estendre’s per altres comunitats autònomes gràcies a grups dels quals la PxC n’era el referent. Així, en pocs mesos, van entrar en funcionament la Plataforma por Madrid (PxM), la Plataforma por Castilla y León (PxCL) i la Plataforma per la Comunitat Valenciana (PxCV).  En base a la crítica al món islàmic, a qui culpabilitza de la inseguretat ciutadana i de la pèrdua de llocs de treball, el partit d’Anglada ha bastit un programa electoral de tall liberal que planteja l’expulsió de la immigració en situació irregular i que, si bé no qüestiona els fonaments del sistema democràtic, rebutja l’empadronament i l’accés als serveis bàsics als nouvinguts de països extracomunitaris, així com l’exercici públic de les seves creences, tradicions i drets fonamentals.

L’auge de la PxC va cristal·litzar amb les eleccions autonòmiques de 2007, quan va passar de 4 a 17 representants municipals, doblant amb escreix els resultats anteriors, la qual cosa li va permetre entrar a consistoris tan importants com els de Vic, Manlleu, el Vendrell, Roda de Ter, Manresa i Olot. A Cervera i a Tàrrega, els seus regidors van decidir marxar de la formació per discrepàncies amb el propi Anglada, al qual han acusat de mantenir un personalisme malaltís, fins al punt de desviar part de les finances del partit per a usos particulars, aspecte pel qual està denunciat a la fiscalia.

No obstant aquestes controvèrsies, la Plataforma per Catalunya ha continuat estenen el seu missatge xenòfob, afavorit per l’augment de l’extrema dreta i de les mesures racistes que s’apliquen en diversos països de Centreeuropa, com és el cas d’Holanda, Bèlgica, Àustria o l’Estat francès. Una circumstància que li ha permès reforçar els seus vincles amb les principals formacions ultres del continent, entre les quals el FPÖ austríac, del desaparegut Jörg Haider, o el Front Nacional francès, de Jean-Marie Le Pen. Dues forces de les quals Anglada rebrà suport logístic i econòmic per sufragar les seves campanyes per al Parlament de Catalunya del proper 28 de novembre i les municipals, que se celebraran el 24 de maig de 2011.

Igualment, la PxC també rebrà l’ajuda del multimilionari suec Patrik Brinkmann, principal mecenes de la formació Prö-Koln, que des d’Alemanya impulsa la campanya europea ‘Ciutats antiislam’, a la qual el partit d’Anglada també s’hi ha afegit.

D’aquesta manera és com la Plataforma per Catalunya, que ha incorporat antics dirigents de la vella extrema dreta com Esteban Gómez Rovira o Santiago Royuela, ha irromput en política fins a condicionar els partits conservadors, que han assumit alguna de les seves propostes, com ara la prohibició del burca o el niqab o la negativa a empadronar els nouvinguts que es troben al nostre país en situació irregular.


Unitat contra el feixisme
Adheriu-vos!
Per adherir-vos a la crida, envieu un correu electrònic a:
info@unitatcontraelfeixisme.org, citant el nom de l’entitat, a més d’una persona i un telèfon de contacte. Per a més informació:
http://unitatcontraelfeixisme.org
http://www.facebook.com/unitatcfr

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s