Josep Anglada: qui és, d’on ve i què pensa

Baixeu full en PDF

Josep Anglada (Vic, 1955) és l’actual president de la Plataforma per Catalunya (PxC), càrrec al qual hi ha arribat després d’un llarg periple militant per l’extrema dreta franquista. La seva entrada en política es remunta al 1979, quan poc després de quedar seduït pel feixista osonenc Ramon Boixeda, va decidir ingressar a Fuerza Nueva. Dins d’aquesta formació, Anglada va començar a destacar per la seva entrega i fidelitat a Blas Piñar, el màxim dirigent i, a partir d’aleshores, el seu mentor ideològic. Això li va permetre ser elegit responsable comarcal d’Osona i figurar a les llistes d’aquest partit per a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980, en les quals Fuerza Nueva va obtenir els millors resultats de la seva història.

Durant aquells anys, el jove Anglada no va dissimular en cap moment la seva simpatia pel règim de Franco, una adoració que ha tornat a expressar recentment en una conferència a Madrid, quan rodejat d’exfranquistes, va repetir una frase del general: “Sé que Crist no m’abandonarà, perquè Crist és el nostre comandant i amic. I Crist mai perd una guerra, encara que a vegades pugui perdre alguna batalla”.Ja aleshores, Anglada demostrava un gran egolatria i afany per tenir protagonisme en els mitjans de comunicació. Un fet que el va dur primer a enrolar-se a Alianza Popular, la que el va nomenar segon cap de llista per a l’Ajuntament de Vic el 1987, dos anys després a la plataforma de Ruiz Mateos, just quan l’expresident de Rumasa havia assolit dos diputats a Estrasburg, i el 1994 al refundat Partit Popular de Catalunya, presidit en aquella època per l’enginyer Aleix Vidal-Quadras. En el PP, però, va ser apartat pel sector més refrectari a les tesis ultres, la qual cosa va empènyer Anglada a una travessia del desert que el va portar el 2001, veient la força que tenia a França el Front Nacional de Le Pen, a muntar la populista i xenòfoba Plataforma Vigatana, reconvertida l’any següent en Plataforma per Catalunya (PxC). Sense abandonar el seu “adn” franquista i ultracatòlic, Anglada ha fet de la islamofòbia la seva targeta d’identitat, explotada amb un llenguatge directe i un caràcter emminentment provocador i histriònic. Per molts mitjans i partits europeus, el regidor de Vic representa la reencarnació del dirigent austríac Jörg Haider, una figura clau en la irrupció i creixement de l’extrema dreta racista al vell continent.


Unitat contra el feixisme i el racisme
Adheriu-vos! Per adherir-vos a la crida, envieu un correu electrònic a: info@unitatcontraelfeixisme.org, citant el nom de l’entitat, a més d’una persona i un telèfon de contacte. Per a més informació: http://unitatcontraelfeixisme.org · http://www.facebook.com/unitatcfr

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s