Dewinter va jurar el seu càrrec al parlament amb una salutació nazi.

Qui és Filip Dewinter?

[PDF d’aquest text] · [Esta entrada en castellano]

Filip Dewinter, dirigent del partit flamenc d’extrema dreta, Vlaams Belang (VB), és col·laborador íntim (potser millor dir, guru) de Josep Anglada, i serà el convidat de “honor” a l’acte central de Plataforma per Catalunya aquest diumenge, 13 de novembre.

Però, què representen aquest home i el seu partit?

  • Vlaams Belang, que a recents eleccions ha rebut entre el 15 i el 25% del vot a Flandes, és hereu de l’extrema dreta flamenca que va col·laborar amb els nazis a la Segona Guerra Mundial. Encara avui, VB exigeix ​​una amnistia per als criminals de guerra i col·laboracionistes de Flandes.
  • El fundador del VB, Karel Dillen, va dir que estava orgullós que el qualifiquessin de racista i feixista. El partit s’estructura de manera feixista, amb un líder permanent i tot poderós; els seus congressos i tota la resta no tenen poder real. La seva visió de la societat es basa a la ‘raça’ i la família; té polítiques per animar a les dones a quedar-se a casa, en comptes d’anar a treballar fora.
  • Filip Dewinter va iniciar la seva carrera política al moviment estudiantil d’extrema dreta, Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Amb un uniforme inspirat al moviment estudiantil alemany de les primeres dècades del s.XX, NSV actua avui com una secció juvenil del VB i organitza manifestacions uniformades, de vegades violentes.
  • El partit de Dewinter abans es deia Vlaams Blok;  va ser il·legalitzat per racista l’any 2004. Es va reformar després de només 5 dies com el Vlaams Belang. Segons Filip Dewinter, era “la mateixa fracció política, amb exactament la mateixa gent” que el partit il·legal.
  • El 2006, un jove militant del partit, Hans Van Themsche, va comprar una escopeta automàtica i va intentar dur a terme una matança a Antwerp. Va assassinar dues persones i va ferir greument una altra. Va declarar davant la fiscalia: “Sóc un cap rapat i busco estrangers per matar-los”. Van Themsche és d’una família molt important del VB: el seu pare és un militant destacat i la seva tia és diputada.
  • El 2009, Filip Dewinter va escriure: “La societat multicultural és com la SIDA; afecta la resistència de la identitat europea”, “Considero la islamofòbia com un deure”, “Estem al començament d’una guerra civil ètnic-religiosa pel futur de Europa “. Aquestes paraules són gairebé idèntiques a les declaracions d’Anders Breivik, l’assassí d’Oslo.
  • Als últims anys, Dewinter ha portat el seu partit encara més cap a la dreta, fins al punt que alguns dels seus col·laboradors més antics l’han abandonat. Un d’ells, Frank Vanhecke, a més de tenir diferències polítiques, va marxar després de sentir com a membres de la facció de Dewinter es mofaven de la mort de la seva dona després de patir un càncer.
  • El diari israelià Haaretz va escriure de Dewinter: “s’ha mogut a l’àmbit antisemita i ha tingut vincles amb partits europeus extremistes i neo-nazis. El 1988, va retre homenatge a les desenes de milers de soldats nazis enterrats a Bèlgica, i el 2001, va iniciar un discurs amb el jurament de les SS.”

L’home que Plataforma per Catalunya acull com a “convidat d’honor” és un nazi.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

One thought on “Qui és Filip Dewinter?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s