Tríptic: Què és UCFR?

Versió PDF per baixar i imprimir · Versió PDF en color · Este texto en castellano

Unitat contra el feixisme i el racisme va sorgir l’estiu de 2010 arran de l’anunci que Plataforma per Catalunya (PxC), un partit feixista disfressat de demòcrata, es presentava a les eleccions autonòmiques de novembre 2010.

Els objectius d’UCFR són frenar les manifestacions feixistes i xenòfobes i evitar que els plantejaments feixistes entrin en les institucions de representació política.

UCFR aplega sensibilitats molt diverses i treballa en assemblees i grups de treball. No supleix la tasca de les ONG i de les associacions de base. Ben al contrari, el paper d’UCFR és el d’enxarxar tots aquests col·lectius, de manera que cadascun pugui ser més efectiu en el seu àmbit i que, junts, puguin dur a terme campanyes conjuntes.

UCFR compta amb grups locals autogestionats que, alhora, promouen l’enxarxament dels que, en el seu territori, ja estan compromesos en la lluita contra el feixisme, el racisme i la xenofòbia. Així fem visible l’amplitud d’aquest front unitari i convidem tothom qui ho vulgui a afegir-s’hi.

UCFR du a terme un treball de sensibilització i mobilització. Sensibilització en dos vessants, la refutació dels tòpics xenòfobs i el desemmascarament del veritable caràcter feixista de PxC (ja que la immensa majoria dels seus votants no són realment feixistes i els voten enganyats).

Les mobilitzacions de rebuig es centren en aquells municipis i barris on aquest grup té o pot tenir més incidència. UCFR no comparteix el criteri que parlar dels grups feixistes equival a fer-los propaganda. Just al contrari, per fer front al problema, és imprescindible abordar-lo i fer ben patent el perill que representa.

UCFR es finança amb les aportacions de les entitats i persones adherides.

Context en què treballem

Arreu d’Europa creix el discurs d’extrema dreta, que es beneficia de la crisi econòmica i la retallada de l’estat del benestar. PxC ha aconseguit d’introduir-se en els ajuntaments catalans gràcies a un discurs polític basat únicament en l’atac a la població immigrada i a l’islam, presentant-los com els perills que amenacen el nivell de benestar de la població autòctona.

Aquest discurs està quallant força a causa de les gravíssimes retallades socials i la taxa d’atur que estem patint, i està proporcionant vots a l’extrema dreta. No podem menystenir aquest avenç del discurs feixista perquè així no l’eliminarem.

Alguns partits catalans i espanyols (com arreu d’Europa) han iniciat un camí de seguidisme del discurs xenòfob i racista, per tal de no perdre el vot de certs col·lectius i de guanyar-ne de nous. Aquest camí és perillosíssim perquè legitima els plantejaments feixistes i pot dur a un reforçament del vot cap a formacions netament feixistes, que utilitzen el joc democràtic per guanyar poder polític. Això és el que ha passat a França, on les propostes xenòfobes de Sarkozy han provocat que el Front Nacional es consolidés com a tercera força política.

Vèncer el feixisme en la seva arrel és el pas imprescindible per afeblir desviacions xenòfobes d’altres partits. Per aquesta raó UCFR concentra l’esforç a impedir que PxC i les opcions clarament feixistes o “identitàries” tinguin cap pes en les institucions polítiques. Altres col·lectius estan fent una tasca molt eficient per combatre els trets racistes d’alguns partits parlamentaris.

La situació actual té un precedent nefast. Als anys trenta, una altra crisi econòmica va afavorir l’augment de la ideologia feixista a Alemanya, Itàlia i l’Estat espanyol. Amb les conseqüències que tots coneixem.

Unitat contra el feixisme i el racisme

UCFR és un moviment ampli, format per centenars d’entitats, col·lectius i associacions adherides, amb l’objectiu comú de fer front al creixement del feixisme i el racisme a casa nostra.

Cadascú treballa des de la seva entitat, en àmbits molt diversos (cultural, veïnal, sindical, social, polític, esportiu…), però tots coincidim en la necessitat de construir un espai, amb uns mínims comuns, per divulgar àmpliament la veritable naturalesa del feixisme, un perill que és entre nosaltres i amenaça amb destruir la convivència, fomentant l’odi des de premisses falses i populistes.

Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) funciona com una xarxa, de manera que tots puguem comunicar-nos amb rapidesa i sense jerarquies, facilitant l’autogestió dels grups de treball que puguin anar sorgint i que cadascú continuï treballant a l’àmbit que li és propi, però en contacte amb qui ho fa en un altre sector.

Tots els fronts són necessaris en la lluita contra el feixisme, tant la feina del dia a dia als barris o a l’educació, com la tasca de sensibilització i divulgació; tant la denúncia com l’acció institucional… Calia, però, un moviment unitari per poder mostrar quan convé que som molts i moltes i que plantem cara amb fermesa al feixisme i al racisme, una xarxa basada en la suma d’esforços per fer possible multiplicar els resultats.

Del local al global

El problema del feixisme existeix a molts nivells, des dels carrers i els barris fins al context internacional.

UCFR també abarca des del local fins al global.

A l’àmbit internacional, UCFR està enxarxada amb moviments diversos arreu d’Europa, i fins i tot més enllà. Tenim relacions solidàries amb Unite Against Fascism a Gran Bretanya, amb el moviment unitari contra el racisme i el feixisme a Grècia, entre d’altres.

Un bon exemple va ser la jornada d’acció contra els neonazis, el 19 de gener de 2013, convocada pels moviments grecs, quan hi va haver accions i protestes, grans i petites, a dotzenes de ciutats, de països molt diversos, des d’Oslo fins a Sydney, i des de Moscú fins a Chicago.

La feina principal, però, és fa molt més a prop de casa. UCFR funciona principalment mitjançant els seus grups locals, que treballen a diferents barris, ciutats o comarques, en conjunció amb altres entitats i en funció de les necessitats locals. Pots veure una llista d’aquests grups a http://unitatcontraelfeixisme.org/comarcals

Si vols participar en un d’ells, només cal posar-te en contacte. I si no hi ha un grup prop d’on vius, et podem ajudar a crear-ne un.

Vols participar-hi?

Per a més informació i per a adhesions:

info@ucfr.cat
Web: ucfr.cat
Facebook: www.facebook.com/unitatcfr
Twitter: twitter.com/UnitatvsRacisme

Suport econòmic:

Noteu: compte nou! Codi IBAN:

ES34 3025 0005 8114 3328 2758

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s