Democracia Nacional… Feixistes de manual

[En castellano]

Democracia Nacional (DN) és un grup d’inspiració neonazi implicat en recents agressions a casals populars, una mesquita, comerços de persones migrades… a Nou Barris i a altres barris del nord de Barcelona, així com a diversos pobles de Catalunya..

Ara intenta créixer i sortir de la marginalitat a costa de les mobilitzacions pro unitat d’Espanya dels últims mesos, provant de fer forat als Grups de Defensa i Resistència (GDR). I per què això ens hauria de preocupar?

Feixisme històric

Aquest partit sorgeix de la confluència, el 1995, entre els romanents de la desapareguda organització neonazi Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE), presidit pel propietari de la Llibreria Europa, Pedro Varela, i de Juntas Españolas, els hereus de la dissolta Fuerza Nueva de Blas Piñar, fins ara, la temptativa neofeixista més reeixida a l’Estat espanyol, que arribà a tenir un diputat al Congrés de Madrid.

El seu primer president fou Juan Enrique Peligro Robledo, qui ocupà el càrrec homòleg a Juntas, i el seu responsable de comunicació Christian Ruiz, antic secretari de CEDADE. DN fou una de les múltiples temptatives ultres de desfer-se del llast i l’imaginari franquista amb voluntat de fer l’extrema dreta espanyola homologable a la de partits com el Front National francès, aleshores dirigit per Jean Marie Le Pen.

Christian Ruiz, sostenint unes flors en una manifestació de CEDADE a Madrid per l’aniversari d’Adolf Hitler el 1989.
Christian Ruiz, sostenint unes flors en una manifestació de CEDADE a Madrid per l’aniversari d’Adolf Hitler el 1989.

Violència neo-nazi

Malgrat les distàncies amb el franquisme, l’arribada a la direcció del partit de Manuel Canduela —vocalista del grup de rock neonazi División 250 i autor de cançons amb lletres tan explícites com “eh, negro, vuelve a la selva”, o també exmembre d’Acción Radical, implicat en l’assassinat del jove antifeixista Guillem Agulló— situa l’organització en la marginalitat i la fa esdevenir un iman per a una militància més de perfil skinhead que de corbata i americana. Els concerts organitzats per la seva secció juvenil, Democracia Nacional Joven (DNJ), salten a la fama pels crits de “sieg heil” i “heil hitler” dels que hi assisteixen. També els esquitxa el fet que el militar Josué Estébanez, assassí del jove antifeixista Carlos Palomino, es dirigís a una manifestació de DN a Madrid quan cometé l’homicidi el 2007.

El fet de dur el supremacista blanc David Duke, ex líder del Ku Klux Klan, a la capital espanyola el mateix any o la implicació dels seus membres en les agressions a diputats catalans al Centre Cultural Blanquerna el 2013 reafirmen el seu caràcter de grupuscle violent d’inspiració neonazi. Una denominació, aquesta, que la pròpia justícia espanyola considerà descriptiva de la ideologia del partit de Canduela el 2008.

L’ara vicepresident de DN, Pedro Chaparro, a la dreta, encapçalant una manifestació de DNJ.
L’ara vicepresident de DN, Pedro Chaparro, a la dreta, encapçalant una manifestació de DNJ.

Cos parapolicial

Enguany, a Catalunya, han sabut situar-se al capdavant d’algunes de les mobilitzacions de la tardor de 2017 contràries a la independència, cobrant una certa rellevància el seu paper al Bages o al Baix Llobregat.

Mobilitzacions amb la presència de militants com el vendrellenc Juan de Haro, responsable de DNJ; Albert Bruguera, delegat de la formació a Catalunya; Antonio Castellón i la seva parella Alba, àlies Hannah Reitsch, coneguts per la seva estètica inequívocament neonazi; o el vicepresident del partit, Pedro Chaparro, un dels implicats en la violència de Blanquerna.

Ja l’abril de l’any passat anunciaven la creació de la iniciativa Por España Me Atrevo, una mena de cos parapolicial integrat per DN, Generación Identitaria i Legión Urbana que actua com a servei de seguretat en manifestacions unionistes i desfilades de legionaris. També tenen vincles amb els ultres de Somatemps al Bages.

Antonio Castellón de DN durant una recent agressió a Nou Barris.
Antonio Castellón de DN durant una recent agressió a Nou Barris.

Alguns dels altres fronts on han provat de fer forat és en el de la islamofòbia, aprofitant i fomentant preocupacions veïnals davant la construcció d’un oratori islàmic a Nou Barris, o liderant la mobilització contra el tancament de la Llibreria Europa, clausurada per la venta de material que incitaria a l’odi. Un negoci regentant pel que fou president de CEDADE entre 1978 i fins la seva dissolució el 1993, Pedro Varela.

Que no t’enredin:
Democracia Nacional, feixistes de manual!

Octaveta_en PDF per baixar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s